Egy új kormeghatározási technika megerősítette, hogy a Szent-Lepel bizony 2000 esztendős

Hála az új, WAXS elnevezésű kormeghatározó technikának, a torinói Szent Lepelből vett mintát megvizsgáló olasz tudósok megerősítették, hogy az ereklye Krisztus halálának és feltámadásának a korából származik.

Egy új röntgensugaras kormeghatározási technika megerősíti, hogy a torinói Szent Lepel összhangban van a keresztény hagyományokkal, azaz Krisztus halálának és feltámadásának idejéből származik. Ez derül ki a Torinói Lepel egy olasz szakértője, Liberato De Caro, a CNR tudósa által vezetett vizsgálatból, amelynek következtetéseit április 11-én tették közzé X-ray dating of a linen sample from the Shroud of Turin (A Torinói Lepelből származó vászonminta röntgensugaras kormeghatározása) címmel.

Együttműködésben a Padovai Egyetemről Fanti professzorral, Liberato De Caro és kutatócsoportja „széles látószögű röntgenszórás” módszerével vizsgálta meg a Torinói Lepelből vett lenminta cellulóz tartalmának természetes öregedését. Határozottan állítja: a Szent Lepel sokkal régebbi, mint az a hét évszázad, amelyet a tudósok 1988-ban adtak neki, a C-14–es kormeghatározási módszerrel adtak neki. Kora valójában 2000 év körül lehet.

A len természetes öregedésének mérése

Két nappal a tanulmány publikálását követően, a National Catholic Registernek adott interjúban Liberato De Caro – aki közel 30 éve próbálja megfejteni a Szent Lepel rejtélyét – ismertette tudományos megközelítését:

„Kidolgoztunk egy módszert a lenben lévő cellulóz természetes öregedésének rönt­gensugár segítségével történő mérésére, és ebből számítottuk ki a készítése óta eltelt időt. Ezt az új, széles látószögű röntgenszórási technikán alapuló kormeghatározási módszert (WAXS) először más kormeghatározási technikával datált vászonmintákon teszteltük, – olyan mintákon, amelyeknek semmi közük a lepelhez – majd a Torinói Lepelből vett mintán is alkalmaztuk.”

A kutatás eredményeit egyhónapos előkészítés és szakértői értékelés után a Heritage (Örökség) című nemzetközi folyóiratban publikálták, és az Olasz Nemzeti Kutatási Tanács honlapján is megjelentették.

Az olasz tudós szerint, a Torinói Lepel „tudományos kihívás”. „Minden újabb vizsgálat tisztázhatja a lepel által képviselt bonyolult kirakós rejtvény egy részét.” „Például, azok, akik tanulmányozták, a rajzolatára még nem találtak olyan végleges magyarázatot, amelyet az egész tudományos közösség elfogadna – folytatta. Ma még egyetlen tudós sem képes megmagyarázni, hogy milyen látványos és eredeti technika alkalmazásával sikerült akkoriban egy ilyen képet vászonszövetre felvinni! Mert ezen a leplen a kép olyan, mintha egy fényképlemezt sugárzással nyomtattak volna rá… Sugárzás, Feltámadás, milyen közeli ez a két szó!



fordította: Bárdi Zoltán
Közzétéve: 2022-04-28
fotó: Diego Barbieri / Shutterstock | Aleteia
forrás: katolikus.ma/egy-uj-kormeghatarozasi-technika-megerositette-hogy-a-szent-lepel-bizony-2000-esztendos/






Elmondja történetét a tűzoltó, aki az 1997-es tűzvész idején kimentette a Torinói Leplet

Arról a 25 évvel ezelőtti éjszakáról még élénkek az emlékei.

Az 1997. április 11-ről 12-re virradó éjszakán a torinói székesegyházban tűz ütött ki, amely azzal fenyegetett, hogy megsemmisíti a Szent Leplet. A tűzoltó fényképe, aki kimentette a Szent Leplet – arcát a félelem és a fáradtság egészen elváltoztatta – bejárta a világot. A férfit Mario Trematore-nak hívták, mára már nyugdíjas.

„Egy régi túrakabátot viseltem.”

Arról a 25 évvel ezelőtti éjszakáról még élénkek az emlékei. „Otthon voltam a feleségemmel szolgálaton kívül (…) és ő volt az, aki az ablakból észrevette a tüzet. Felhívtam a tűzoltóságot és tájékoztattak, hogy a tűz a királyi palota és a székesegyház között tört ki. Egy régi túrakabátot viseltem, melynek ujján a tűzoltóság címere volt látható, és azonnal a kollégáim segítségére siettem.” mondta Mario április 8-án a Corriere di Torino című lapnak.

„Nagykalapáccsal törtük be az üvegszekrényt.”

A tűzoltók megértették, hogy a kápolna kupolája leomlásának kockázata nagyon magas. A márványtömbök leeshetnek és összezúzhatják a Szent Leplet tartalmazó ereklyetartót. „Behatoltunk a székesegyházba és kalapáccsal törtük be az üvegszekrényt, majd felkaptuk a fa- és ezüstládát. Utána sietve kivonultunk: leírhatatlan érzés volt.”


Van egy kép (címlapfotónk) Mario Trematore-ról, mely körbejárta a világot: ezen a képen a vállán viszi a Lepel ereklyetartóját.

„Azokban a pillanatokban” – mondta a nyugdíjas tűzoltó – „csakis azzal törődsz, hogy megfékezd a tüzet, valamint ne haljál meg. Azonban én tudatában voltam a Szent Lepel értékének. A torinói egyetemen a barokk kor világi- és vallástörténetéből vizsgáztam. Emlékszem, hogy bementem a székesegyházba, mert le akartam fényképezni a Leplet. Nyilvánvaló okokból ez nem volt lehetséges, ezért az tanácsolták, hogy vásároljak pár fotót. Vettem is néhány diát, melyek még megvannak. Innen tudtam, hogy milyen fontos kimenteni: nemcsak vallásos értéke, hanem történelmi és kulturális értéke miatt is.”

A Mandylion-csoport

A tűz után Mario-ban valami megváltozott. Sosem volt templombajáró, de vallásos igen. A Szent Lepel megmentése azonban felrázta őt. Így kezdett el egy belső utat. „Egy ösvényt követtem, de nem lettem szent, ahogyan azt néhányan gondolnák. Alapítottam egy csoportot, amelyet Mandylion-nak hívtak, ami ógörög nyelven ’lepedőt’ jelent ugyanúgy, mint a Lepel. Havonta egyszer találkozunk, lelki vezetőnk pedig a Consolata papja, Fabio Malese atya.”

Mario legszebb napja

A Lepel megmentésének a napja örökre beleégett Marióba. Ahogyan a Corriere di Torino-nak mesélte, volt még egy nap az életében, ami még ennél is fontosabb volt: „1982. június 8. Azon a napon szintén egy templomban voltam, az oltárnál várakoztam a jövendőbeli feleségemre. Amikor megláttam Ritát belépni, arra gondoltam, hogy milyen gyönyörű és hogy milyen szerencsés vagyok. Ez volt a legszebb nap. De sosem felejtem el azt a napot sem, amikor a lányom megszületett.”




2022. május 9.
fordította: Jámbor Tibor
Aleteia
forrás: katolikus.ma/elmondja-tortenetet-a-tuzolto-aki-az-1997-es-tuzvesz-idejen-kimentette-a-torinoi-leplet/